vogel- en apenpark Animali

10-05-1951  -  1994

Vogel- en apenpark Animali werd opgericht door Harrie van Dijk in de jaren 1950/1951. Op 10 mei 1951 werd de dierentuin geopend door Burgemeester Kolfschoten. Het park was gelegen in Eindhoven aan de Roostenlaan 303. Animali was niet het gehele jaar open. De openingstijden waren van 1 april tot 1 oktober, iedere dag van 9.00 tot 18.00 uur.  

In het park waren tientallen soorten vogels, maar ook diverse soorten zoogdieren. In de jaren vijftig gold een bezoek aan dit park als een heus dagje uit. In de begintijd van het park zijn er zelfs jonge poema’s geboren. Maar in 1958 werd er gekozen voor vogels als specialiteit. Later kwamen er toch weer apen bij en had Animali zijn eigen “kinderboerderij” met geitjes en een lama. In het midden van het park was er een speeltuin met onder andere glijbanen en wippen.

 

In 1961 kreeg de oprichter van het park Harrie van Dijk een hartaanval. Hij kon het park daardoor niet meer runnen. Zijn vrouw nam het van hem over, maar kon dit eigenlijk niet volhouden. Ze wilde het park verkopen. De vraagprijs was toentertijd ruim HFL 1.800.000,= (ruim € 800.000, zonder rekening te houden met inflatie). Later kregen ze ook het park niet verkocht voor 800.000 gulden minder.

Wel werd Piet van Diessen de latere eigenaar van het park; dit was hij tot het park in 1994 sloot (daarna werd hij de eigenaar van het Vogelhandel en Broedcentrum Animali). In “zijn” tijd werd het restaurant ook als feestzaal werd gebruikt.

Ondanks dat het park jaarlijks zo’n 135.000 bezoekers trok werd het park in 1994 definitief gesloten.

 

Animali was vooral populair onder jonge gezinnen. Tientallen soorten kleurige exotische vogels, zoals kaketoes, struisvogels, emoes, aapjes waaronder het in Animalie geboren jong Fifi), kangoeroes, leeuwen, poema's, panters en luipaarden, een speeltuin en café-restaurant waren in Animali aanwezig. Met papegaaien op een stokje direct bij de ingang. De kinderen vermaakten zich in het park, volwassenen genoten lekker van een hapje en een drankje in het café-restaurant. Er waren schildpadraces. Kinderen mochten een schildpad van Animali mee laten lopen in een wedstrijd en als jouw schildpad won mocht je die mee naar huis nemen.

Er leidde vanaf de entree een pad via een fraai bruggetje naar het restaurant met terras.

Voor het terras van het restaurant zwommen zwanen.

 

Toen het park in 1994 sloot werd het restaurant nog enkele jaren voortgezet onder de naam Hoeve Bijbeek. In 1998 kreeg aannemer en vastgoedhandelaar Tom Moeskops een sloopvergunning voor de gebouwen op het terrein. Moeskops probeerde er zijn droomhuis te bouwen. Daar hij geen toestemming kreeg van de gemeente Eindhoven verkocht hij het terrein aan projectontwikkelaar Muermans Groep. Die wilde er gebouwen neerzetten van vier bouwlagen. Die plannen haalden het niet. Maar wel werd de horecabestemming gewijzigd in woningbouw.

Het achterste deel van het park is nog gedeeltelijk intact. Vogelhandel en Broedcentrum Animali is er nog gevestigd, maar het park en de daarbij behorende speeltuin zijn afgebroken. Het oude winkeltje staat er nog wel, maar is niet meer als zodanig in gebruik. Toch is de sfeer van weleer onder de grote schaduwrijke bomen nog te proeven als je in de verte een tropische vogel (van de Vogelhandel en Broedcentrum) het hoort krijsen. Medio 2000 is restaurant Hoeve Bijbeek op het terrein van het voormalige vogel- en dierenpark Animali gesloopt. Het parkachtige terrein is daarna sterk in verval geraakt en maakt een desolate indruk.

 

De gemeente Eindhoven wil op de plek waar het park zich bevond, villa's en andere huizen bouwen. Er worden 37 exclusieve woningen subtiel ingepast in het stadsbos. De huizen worden groepsgewijs gesitueerd rond de prachtige boompartijen. De architectuur van de huizen wordt licht historiserend, passend bij de geschiedenis van deze plek. Naar verwachting zal de bouw medio 2008 beginnen.